Hooggevoelig HSPHooggevoelig persoon
Een hooggevoelig persoon (Highly Sensitive Person/ HSP) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen, een hsp dus intenser dan gemiddeld.

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die positief ingezet kan worden, bijvoorbeeld door hooggevoeligheid kun je sneller gevaren signaleren, in de gaten hebben dat iemand liegt, kleine nuanceverschillen waarnemen, intenser genieten van kunst of muziek en beter concentreren. Hooggevoelige personen zijn vaak gewetensvol, harde werkers, begaan met anderen, vredezoekers en denken vaak diep na over het leven.

Zoals alle karaktereigenschappen heeft ook hooggevoeligheid valkuilen. Valkuilen kunnen bijvoorbeeld zijn: te hard werken (overwerken), te zorgzaam zijn voor anderen (en te weinig voor jezelf), te perfectionistisch zijn, overladen voelen door indrukken en bang zijn om fouten te maken.

Algemene Eigenschappen van een hooggevoelig persoon:
Ze zijn zorgzaam en bewust.
Ze dromen en fantaseren veel.
Ze merken veel meer details en nuances op.
Ze voelen stemmingen en emoties van anderen aan.
Ze denken over veel dingen na, en bekijken alles van verschillende kanten.
Ze zijn snel ontroerd door kunst, natuur en een mooie film.Wil je weten of je hooggevoelig bent dan kan je deze test doen   

1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
2. Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
5. Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
6. Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
7. Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
8. Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
10. Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen).
11. Ik schrik gemakkelijk.
12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
13. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
14. Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
15. Ik vermijd liever gewelddadige films of tv-shows.
16. Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
17. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
18. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
19. Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
20. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
21. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
22. Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
23. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.  

Als je 14 keer met ' ja '  hebt beantwoord, dan ben je waarschijnlijk hooggevoelig / hoogsensitief.


Antoine van Staveren heeft er nog een paar aan toegevoegd :

24. Heb je moeite met het uiten van je eigen meningen?
25. Herken je het gevoel dat je voor de ander wilt zorgen zodat diegene zich fijn voelt of in activiteiten wordt ontlast door jou hulp?
26. Ben je geinteresseerd in spirituele onderwerpen, zingeving, levensvragen, of bewustwording?
27. Ben je vaak bezig met denken over hoe andere mensen over je kunnen denken?
28. Hoe reageert je lichaam op situaties met bovengemiddelde stress?
29. Ben jij iemand die andere mensen goed kan inspireren en motiveren?
30. Wat doet te weinig slaap met jou?
31. Wordt je snel verliefd op iemand of iets?
32. Vind je jezelf een perfectionist?
33. Kun je goed je eigen grenzen aangeven?
34. Iemand zit niet lekker in zijn vel of heeft zichtbaar problemen. Hoe ga jij daarmee om?
35. Hoe ga je om met je enthousiasme dat je voor verschillende situaties kunt hebben?
36. Wat betekend het werkwoord ' moeten ' voor jou? 

Geef jezelf een eerlijk antwoord en kijk wat je ermee kan doen.
Meerkeuze antwoorden staan ook in zijn boek  'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid'Boeken


Bewust-er zijn met hooggevoeligheid
Dit boek bevat een overzicht van de belangrijkste en herkenbaarste aspecten van hooggevoeligheid in het algemeen en richt zich met name op het gewone dagelijkse leven. Het boek laat je op een geheel andere wijze naar jezelf kijken en daarmee tegelijkertijd naar de omgang met de lasten van de hooggevoelige kenmerken: de sentimenten. Duizenden sessies met hoog sensitieve personen droegen bij aan de basis van dit boek en er zijn talloze interessante invloeden uit de boeddhistische psychologie en de Advaita te herkennen. Een uitgebreide en effectief gebleken hsp-3-in-1-test geeft je een overzicht van je huidige situatie.
te bestellen bij o.a. http://www.bol.comVoluit leven met hooggevoeligheid

Lezers van het boek 'Leven met hooggevoeligheid' gaven aan dat ze veel hadden aan de praktische tips en oefeningen om zich beter in hun vel te voelen. Daarom heeft Susan Marletta-Hart nu een vervolg geschreven vol handvatten om het leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven. Ik ervaar zelf dagelijks aan den lijve dat wij in een snelle wereld leven waarin je je als bedachtzame hooggevoelige vaak overrompeld voelt en onder druk gezet. Met als gevolg: stress en verlies van levenskwaliteit. Waarom zouden wij leven zoals anderen, als dat leven voor ons niet het juiste is? Om gelukkig en gezond te blijven, zullen hooggevoeligen een levensstijl moeten ontwikkelen die daadwerkelijk bij ze past. Dat kan alleen door bewuste keuzes te maken en door uit te komen voor de eigen aard. Dat vergt inzicht en actie. In dit boek biedt Susan Marletta-Hart concrete strategieën, inzichten en oefeningen die hooggevoeligen kunnen helpen hun ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen. Een gids die onder andere aandacht besteedt aan belangrijke themas als contact, liefde, werk, creativiteit en wellness voor lichaam en geest.               
 te bestellen bij o.a. http://www.bol.com


Aandachtig Leven Met Hooggevoeligheid + Cd
Hooggevoeligheidsdeskundige Susan Marletta-Hart stelde een praktisch boek samen, met een cd vol meditaties en oefeningen die hooggevoeligen helpen hun ware kracht te vinden.

Tekst en cd vormen een aanvulling op het succesvolle 'Leven met hooggevoeligheid'. De informatieve tekst over hooggevoeligheid wordt geïllustreerd met korte ervaringsverhalen en aangevuld met concrete oefeningen. Zowel de oefeningen als de meditaties op cd hebben een zeer positieve uitwerking op hooggevoeligen en ondersteunen ze in hun zelfvertrouwen.
te bestellen bij o.a. http://www.bol.com
Leven met hooggevoeligheid
Volgens Susan Marletta-Hart hoeven hoogsensitieve mensen geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen ze die tot hun eigen kracht omvormen. In dit boek belicht ze ondermeer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze - vaak heel praktisch - manieren om goed met deze eigenschap om te gaan : op het werk, prive en in intieme relaties. Een apart hoofdstuk gaat over omgaan met hooggevoelige kinderen.

o.a. te bestellen bij http://www.bol.com of op de site van Susan Marletta-Hart                                                        Hooggevoeligheid als kracht
                                                         Marian van den Beuken 
Gevoeligheid wordt nogal eens beschouwd als zwakte. Als een gevoelige aard echter accepteert, respecteert en beschermt, kun je haar leren hanteren als een verfijnd instrument. Dan blijkt er in het kwetsbare een kostbare schat te schuilen : de kracht van je eigen natuur. Hooggevoeligheid als kracht nodigt je uit om op een positieve manier naar je gevoeligheid en je gevoeligheden te kijken, zodat je daarin telkens opnieuw jouw eigen unieke kracht kunt ontdekken en volgen.

o.a. te bestellen bij  www.bol.com 


Puur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

o.a. te bestellen bij  www.bol.com


2 opmerkingen:

 1. Hallo Frederique,
  Ik ben 15 jaar en ik heb HMS en HSP. Mij is nooit echt eens goed uitgelegd wat het eigenlijk allemaal inhoud en wat de klachten ervan zijn. Ik ben er meer over te weten gekomen dankzij uw blog.
  Bedankt, Larissa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Frederique,
  Ik ben 15 jaar en ik heb HMS en HSP. Mij is nooit echt eens goed uitgelegd wat het eigenlijk allemaal inhoud en wat de klachten ervan zijn. Ik ben er meer over te weten gekomen dankzij uw blog.
  Bedankt, Larissa

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog leest.
Dankjewel voor het plaatsen van je berichtje.
Fijne dag!!!
liefs Frederique