dinsdag 17 maart 2015

Hip in de rolstoel: geen rokjes meer met inkijkVeel rolstoelgebruikers kopen hun kleding een paar maten groter met als gevolg 'te veel stof aan de voorkant en een bouwvakkerslook aan de achterkant'. Marije van der Windt vindt het tijd voor een hippe kledinglijn voor de zittende mens.

Jannie Kloppenburg: 'De lange jassen die nu in zijn, vind ik supermooi, maar de stof hangt binnen no time tussen mijn wielen.' © Andre Weima.
Krappe broekbanden, strakke blouses, rokjes met inkijk, overtollige stof in de lies en bij de knie. Marije van der Windt, die in de gehandicaptenzorg werkt, hoorde de klachten steeds opnieuw.
Uit verhouding
,,Als wij - ik noem het maar even de staande mens - gaan zitten, trekken we onze broek aan de achterkant op en het probleem is opgelost. Maar dat kunnen mensen in een rolstoel niet. Ze kopen grotere broeken om geen blote rug te hebben, maar deze reiken vervolgens tot hun oksels. De kleding is totaal uit verhouding." Het bracht de Arnhemse op een idee: rolstoelmode. Dat bestaat al wel, maar is volgens Van der Windt alleen gespitst op functionaliteit. ,,Makkelijk aan, uit en open. Onze kledinglijn wordt geen aangepaste mode, maar fashion."

Eén van haar pasmodellen, Jannie Kloppenburg (34), kan niet wachten. Zij slaagt zelden in één keer in de winkel. Spijkerbroeken, bijvoorbeeld, koopt ze altijd een paar lengtematen groter. Doet ze dit niet, dan heeft ze 'hoogwater' in haar rolstoel. ,,Géén gezicht," verzucht ze. De jonge moeder uit Overijssel, die haar linkerarm en -been niet meer kan bewegen, wil er modieus uitzien, niet gehandicapt. ,,De lange jassen die nu in zijn, vind ik supermooi, maar de stof hangt binnen no time tussen mijn wielen. Wijd uiteenlopende jurkjes kan ik om die reden ook niet aan. Ik kan niet als een pop blijven zitten om mijn kleding in het gareel te houden. Ik moet kunnen bewegen."

Joggingbroek
Veel rolstoelgebruikers hebben de moed al opgegeven, merkte Marije van der Windt. ,,Dan maar een joggingbroek, want die past tenminste en heeft geen franje aan de achterkant. Platgeslagen spijkertjes, die zo leuk staan op kontzakken van jeans, dikke naden of ritsen aan de achterkant kunnen pijn of decubitus (doorligplekken, red.) veroorzaken," weet ze.

Samen met ontwerpster Katja van Groningen ontwierp Van der Windt confectie voor de zittende mens. Het duo gebruikte expres geen bestaande patronen maar tekende nieuwe met hulp van een 3D-bodyscan. Ze namen de maten op van tientallen rolstoelgebruikers, wat resulteerde in een compleet nieuwe matentabel.

Kortere blouses
,,Als iemand zit, is de heup bijvoorbeeld veel breder. En hoe goed je rolstoel ook is afgesteld, de meeste mensen zitten toch een beetje gebogen. Dus zorgen we dat de blouses aan de voorkant korter zijn." De doelgroep had ook andere wensen: meer ruimte bij de buik. Omdat rolstoelgebruikers hele dagen zitten, gebruiken ze hun buikspieren minder waardoor een broekrand snel knelt. De benen zijn vaak dunner, dus daar is minder stof nodig. Het textiel moet bovendien stevig zijn, want van al dat zitten slijt de stof snel.

Basisstukken
Een nieuwe kledinglijn was geboren. T-shirts, blouses, jeans en colbertjes, alle basisstukken die volgens het duo in de kast zouden moeten hangen, zijn inmiddels in de maak. Prima als je op een baaldag nog steeds een flodderbroek wilt dragen, vindt Van der Windt. ,,Maar dan is het tenminste een keuze."

Het duo werkt(e) samen met Nationale Vereniging de Zonnebloem, die vorig jaar onder de naam 'Fashion on wheels' een wedstrijd uitschreef om modieuze rolstoelmode te ontwerpen. Hier zijn studenten van het Amsterdamse ROC Fashion en Design mee aan de slag gegaan. In april gaat de winkel A Body Issue open in het modekwartier in Arnhem. Maar de online shop wordt het belangrijkst. ,,Mensen in een rolstoel zijn afhankelijk van regiovervoer. Die komen niet vanuit Groningen naar Arnhem. Dat is veel te prijzig."

Super!
De ondernemers verwachtten dat er voldoende markt is voor hun label. Alleen al in Nederland zijn 250.000 rolstoelgebruikers. Model Jannie heeft al een proefstuk in de kast hangen: een wit colbertje voor de dokterspraktijk waar ze werkt. ,,Eindelijk een jas die niet in mijn wielen hangt én mooi staat. Super! Waarom is dit niet eerder bedacht?"Dit artikel (en foto) stond in AD
liefs Frederique1 opmerking:

  1. Ik zit zelf niet in een rolstoel maar heb wel mensen in mijn nabije omgeving die dat wel doen. Ik herken dan ook wel de problemen en vind het geweldig deze kledinglijn! Echt hartstikke fijn. Leuk dat het het bericht met ons deelt.
    Groetjes, Gonny

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog leest.
Dankjewel voor het plaatsen van je berichtje.
Fijne dag!!!
liefs Frederique