maandag 14 oktober 2013

Afgunst

Van nature zijn we geneigd onszelf met anderen te vergelijken. Daar worden we alleen maar ongelukkig van, want er is altijd wel iemand bij wie we karig afsteken. Wie zijn afgunst overboord zet, heeft meer ruimte voor tevredenheid.

Onderzoek uzelf
Probeer te ontdekken wat afgunstige gevoelens te maken hebben met uzelf of uw zelfbeeld. Onderzoek welke aspecten van anderen u idealiseert. Spoor de gedachten over uzelf op die uw afgunst voeden, zoals: ik stel niets voor; anderen zijn sowieso mooier, beter en succesvoller dan ik. U kunt dit soort gedachten uitdagen door - samen met mensen die u vertrouwt - te onderzoeken wat ervan waar is en wat niet.




Vermijd het voetstuk

We worden afgunstig als we denken dat een ander het beter heeft dan wij; dat we gelukkiger zouden zijn als we in zijn of haar schoenen zouden staan. Het is natuurlijk maar de vraag of dat echt zo is. We staren ons vaak blind op datgene wat we in anderen benijden. Die vriendin met die fantastische vriendenkring, modelkinderen en designkleding heeft immers ook haar onzekerheden en tekortkomingen.

Doorgrond uw verlangens

Aan afgunst zitten twee kanten: het kan leiden tot vijandigheid, wraakzucht en zelfs tot geweld, maar het kan ook een prikkel zijn tot creativiteit. Afgunstige gevoelens werken namelijk als alarmsignaal. Ze kunnen u op het spoor zetten van wat u nodig heeft of verlangt. Bekijk welke situaties u in het algemeen aanleiding geven om u afgunstig of jaloers te voelen.

Tekst komt van : www.psychologiemagazine.nl


liefs Frederique



1 opmerking:

  1. Wauwww wat een wijze les... ik ga hem in mijn hooffie prenten hihihhi!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog leest.
Dankjewel voor het plaatsen van je berichtje.
Fijne dag!!!
liefs Frederique